2016. március 21., hétfő

Idővonal

Az I. Világháborúról szóló idővonalat, amelyhez a technikai hátteret a WhenInTime applikáció biztosította, az órán jelen lévő történelem szakos kollégákkal alkottuk. 

Elmetérkép

Az elmetérképet, ami A történelemtanítás főbb területei címet kapta, Baráth Dórával hoztuk létre. Ez egy jó lehetőség volt, hogy kicsit belemerüljünk a Mindmeister nevű alkalmazás rejtelmeibe.

2016. március 14., hétfő

I. Károly hatalomra kerülése, gazdaságpolitikája IKT eszközök segítségével

Téma, célok, fejlesztendő kompetenciák: 10. évfolyam, 30 fős osztály, tankönyv: Száray Miklós Történelem II. Nemzeti Tankönyvkiadó, 2006. A téma I. Károly hatalomra kerülése, gazdaságpolitikája, ami a tanórán különböző IKT eszközök felhasználásával kerül bemutatásra. Ehhez szükség van egy számítógépekkel rendelkező tanteremre (pl. egy nyelvi labor). Az óra célja a diákok megismertetése különböző tanulást segítő eszközökkel (pl. WhenInTime, Mindmeister), a tananyag elsajátításának megkönnyítése. Ehhez meg kell ismerkedni az applikációkkal, majd a tanulóknak csoportokban dolgozva kell bemutatni, hogy tudják használni az IKT eszközöket (jelen esetben majd a Mindmesitert).

2016. március 7., hétfő

Digitális tanári kompetenciák

Szaktudományi, szaktárgyi és tantervi tudás integrálása

Manapság abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a technológia jelentős segítséget nyújt a szaktárgyunk tanításában. Gyakorlatilag már csak saját kreativitásunk és technológiai felkészültségünk (na meg persze az iskola felszereltsége) szab határt annak, hogy mi mindent tudunk alkalmazni egy-egy tanórán.