2016. február 22., hétfő

XXI. századi készségek

A XXI. század egyik fontos készsége az információban való szelektálás képessége.

Napjainkban már olyan mennyiségű információ zúdul ránk a különböző médiumokból, közösségi médiából, hogy rendkívül nehéz kiválasztani a számunkra hasznos és megfelelő információt. Különösen fontos, hogy kellő kritikával szelektáljunk, ezt a képességet pedig lehet, sőt, kell(ene) is oktatni.
A pedagógustársadalom számára sokszor egy terhet jelent, hogy haladni kell a korral. Márpedig a tananyag (ezzel együtt az eszközpark – persze ez anyagi kérdés is) korszerűsítése elkerülhetetlen. Fontosnak tartom, hogy ahogy irodalmat, úgy film- és médiatörténetet is tanuljanak a gyerekek, ahogy irodalmi műveket, úgy filmeket is elemezzenek, hiszen egyre nagyobb teret hódítanak a filmek, sorozatok. Írom ezt úgy, hogy igenis fontosnak tartom a könyveket, de azt is be kell látni, hogy a kultúrának, alapműveltségnek fontos elemei a filmek is. A digitalizáció, elektronika is elengedhetetlen része az életünknek, amit szintén be lehet(ne) és kell(ene) építeni a tananyagba. Úgy gondolom, ezzel jobban elősegítjük a gyerekek fejlődését, mint ha technika órán gyurmáznak, vagy agyagoznak. 
Persze sok más készségről is lehetne írni (lehet, hogy egyszer majd fogok is), de véleményem szerint ez egy olyan elem, ami fontos a diákok oktatása és nevelése szempontjából is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése